Jumaat, 21/11/2014
Assalamualaikum..pengalaman terbaru
iaitu berniaga di pasar Peramu iaitu salah satu program LDoubleUT , khidmat
komuniti 1.1. Sebelum ini saya memang tiada pengalaman langsung berniaga
ataupun menolong orang berniaga. Tapi kali ini saya diberi peluang untuk
menolong peniaga-peniaga yang menjual di pasar Peramu. Pada awalnya gerai-gerai
belum banyak yang buka dan kami terpaksa menunggu sebentar sementara
peniaga-peniaga sibuk menyusun barang-barang jualan mereka dan ada juga yang
baru hendak menaikkan khemah gerai.
Saya dan beberapa ahli baru LDoubleUT
tertanya-tanya di manakah gerai yang kami akan ditempatkan. Ada beberapa gerai yang
dipilih iaitu gerai menjual air, makanan, sayur, ikan, ayam dan ikan masin. Saya
telah diminta untuk berkhidmat di gerai makanan iaitu gerai menjual laksa
Pahang, laksam dan juga bubur lambuk. Kesemua makanan ini nampak sedap-sedap
belaka. Masa mula-mula saya masuk gerai itu ada dua orang makcik sedang
menunggu dan menyambut salam saya dengan senyuman manis. Saya begitu terharu
dengan sambutan yang diberi.
Saya bersuai kenal dahulu bersama
makcik-makcik itu dan bertanyakan nama dan tempat tinggal mereka berdua.
Pemilik gerai bernama mak cik Ton dan pembantunya ialah mak cik Ani. Apa yang
saya lihat mak cik Ton seorang yang peramah manakala mak cik Ani seorang yang
pemalu pada awalnya tapi pertengahannya mak cik Ani sudah mula hendak bercakap
dan bergurau dengan saya. Mereka adalah kawan rapat yang sama-sama meniaga.
Mereka sudah lama berniaga di pasar Peramu itu dan mereka juga ada menjual di
pasar Kuala Pahang. Selesai sahaja sesi suai kenal saya segera membantu mak cik
Ani yang kebetulan pada waktu itu sedang mengisi bubur lambuk ke dalam mangkuk
plastik.
![]() |
opss! yang ni candid ok, bukan acah-acah rajin |
Keistimewaan bubur lambuk ini ialah
resepinya turun temurun dari keluarga mak cik Ani sendiri. Sepanjang berada di
gerai itu, saya sempat bertanya kepada mak cik Ani dan mak cik Ton mengenai
keluarga mereka. Kedua-duanya sudah berkahwin dan mempunyai anak. Mak cik Ton
berumur 49 tahun dan suaminya sudah pencen dan sekarang penjadi petani sahaja
begitu juga dengan mak cik Ani. Mereka tinggal berhampiran dengan kampus Pekan.
Ada juga diantara rakan mak cik Ton yang mengenalinya bertanyakan tentang saya
dan mak cik Ton hanya memberitahu bahawa saya ini anak angkat dia yang baru dan
hendak menolongnya di gerai.
Sepanjang di gerai itu mak cik Ton lebih
banyak bercakap berbanding mak cik Ani. Mak cik Ton banyak bercerita mengenai
keluarganya. Dia ada 6 orang anak dan kesemua anaknya adalah lelaki. Anaknya
yang pertama berumur 29 tahun tapi yang menyedihkan dia dari golongan OKU dan
yang paling bongsu berumur 7 tahun. Bagi saya kisah hidupnya di sini agak susah
berbanding saya yang hidup di bandar. Di hadapan rumahnya ada gerai kecil dan
setiap pagi dia akan menjual nasi lemak manakala sebelah petangnya dia akan
berniaga di pasar Peramu. Yang agak menyentuh hati saya ialah salah seorang
dari anaknya yang masih belajar terpaksa berpuasa untuk beberapa hari kerana
tidak mampu untuk membeli makanan dan duit yang dia dapat hanya untuk membeli
buku dan barang keperluan lain sahaja.
Mendengar cerita mak cik Ton saya berasa
sayu dan serta merta saya teringat mak ayah saya di Johor dan betapa besarnya
pengorbanan mereka untuk saya sepanjang besarkan saya. Saya bersyukur bahawa
hidup saya agak sederhana tidaklah terlalu kaya dan tidaklah terlalu
susah. Gerai mak cik Ton boleh tahan
laku jugak disebabkan ramai orang datang untuk membeli laksa Pahang, laksam dan
bubur lambuk. Harga laksa dikira mengikut saiz bungkusan plastik. Yang paling
kecil berharga RM3 manakala yang paling besar berharga RM10. Bagi semangkuk
bubur harganya cuma RM2 sahaja dan sebungkus laksam hanya RM2.50. Apa yang saya
lihat mak cik Ton seorang yang suka bersedekah kerana setiap bungkusan makanan
yang dibungkus pasti diisi dengan penuh. Dia juga ada cakap pada saya jangan
kedekut dan sentiasalah bersedekah supaya kita dimurahkan rezeki.
![]() |
nampak tak aura usahawan kat situ ? |
Hampir pukul 5.30 petang orang ramai
sudah mula ramai dan saya sangat seronok sebab dapat menolong mak cik Ton
menjual banyak bungkusan dalam waktu yang singkat. Pada waktu ini anak mak cik
Ton yang sedang belajar di giat mara datang menolong ibunya di gerai. Anaknya
sungguh cekap membuat kerja mungkin sudah terbiasa dengan keadaan sedemikian. Di
sini juga saya dapat belajar loghat baru di mana ada seorang pelanggan yang
bertanya harga sebungkus laksam tapi dia menyebut laksam dengan ‘laksang’.
Mula-mula saya pun pelik sebab tidak pernah dengar sebelum ini tapi selepas
beberapa pelanggan yang lain datang untuk membeli dan menyebut perkataan yang
sama baru saya tahu.
Tepat pukul 6 petang saya telah diminta
untuk berhenti menjual dan dalam masa yang sama saya sangat seronok kerana
dapat pengalaman yang baru tapi agak sedih sebab dapat menolong mak cik Ton hanya
sekejap sahaja. Mak cik Ton juga agak keberatan untuk membenarkan saya balik
sebab katanya saya seorang pekerja yang bagus. Rasa bangga sekejap. Sebelum
saya balik, mak cik Ton sempat
membungkuskan sedikit makanan untuk dibawa pulang dan saya juga segera meminta
nombor telefon dia sebab saya sudah anggap dia seperti ibu saya dan katanya
kalau ada apa-apa janganlah segan untuk menelefonnya. Dia juga sempat mengajak
saya dan rakan-rakan yang lain untuk datang ke rumahnya kalau ada masa.
![]() |
muka bahagia dapat bergambar . kihkih |
Selesai
bersalaman dengan mak cik Ton dan mak cik Ani, saya terus bersiap-siap untuk
pulang ke UMP semula.
Pengalaman hari ini sungguh bermakna dan
akan saya ingat sampai bila-bila. Paling penting harapan saya agar hidup mak
cik Ton dan mak cik Ani sentiasa diberkati. In sya Allah..
![]() |
last snap sebelum berpisah ^_^ |
0 comments:
Post a Comment